Vizatohet Ballkani Perëndimor nga SHBA?

Shtetet e Bashkuara mbështesin të gjitha iniciativat që afrojnë rajonin, por ato nuk mund të zëvendësojnë Bashkimin Evropian, tha i dërguari special i SHBA-së për Ballkanin Perëndimor.

I dërguari i posaçëm i SHBA-së për Ballkanin Perëndimor Gabriel Escobar tha të premten se ideja e një Evrope të lirë dhe paqësore nuk është e plotë pa Ballkanin Perëndimor dhe tha se Uashingtoni mbështet nisjen e konferencave ndërqeveritare të BE-së me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë.

“Ne kemi nevojë për të gjithë Ballkanin Perëndimor në Bashkimin Evropian. Ideja që ne filluam në vitin 1989 për të krijuar Evropën në tërësi, të lirë dhe paqësore, nuk ka përfunduar ende dhe ne duhet të punojmë ende për të,” i tha ai Zërit të Amerikës.

Escobar tha se Uashingtoni mbështet Ballkanin e Hapur, Procesin e Berlinit, Tregun e Përbashkët Rajonal dhe CEFTA-n, si dhe të gjitha nismat e tjera që e afrojnë rajonin, por vuri në dukje se ato nuk mund të zëvendësojnë BE-në.

Ai tha se anëtarësimi në BE nuk ka zëvendësim dhe theksoi se Unioni Europian është një nga partnerët më të fortë të Shteteve të Bashkuara në botë.

“Nuk ka asnjë zëvendësim për anëtarësimin në BE. Kështu që ne duhet të përqendrohemi në këtë,” tha Escobar.

Ai shprehu besimin se Ballkani Perëndimor ka potencial të madh ekonomik.

“Ballkani Perëndimor është pjesa me rritjen më të shpejtë të Evropës. Ajo ka potencialin për të qenë një lider rajonal në fushën e burimeve të rinovueshme të energjisë, transportit dhe pothuajse çdo gjë tjetër që vjen nga rajoni mund të jetë lider, ndaj ne mbështesim fuqimisht gjithçka që i bashkon ata”, tha Escobar.