UEFA investigon “trekëndëshin” Milan-Lille-Elliott! Motivi

UEFA do të kishte ndezur një fener për Lille, klubi që luan në Ligue 1, dhe për Elliott, i cili në të njëjtën kohë është pronar i Milanit në Serinë A. Kjo është raportuar nga gazeta sportive franceze L’Equipe, në një artikull i gjatë i thelluar qe kërkon të rindërtojë zinxhirin e kontrollit të kompanisë që u kurorëzua kampione e Francës sezonin e kaluar.

Më 18 dhjetor 2020, Lille ndryshoi pronësinë nga ish-pronari Gérard Lopez në fondin Elliott, kreditori kryesor i klubit, për një periudhë të shkurtër kohe, përpara se të gjitha aksionet të transferoheshin më pas te Merlyn Partners SCSp. Ky fond investimi luksemburgez – shpjegon e përditshmja franceze – bleu borxhin e Lille-s, që atëherë mbahej nga Holding Luksemburgas Lux Royalty.

Për këtë arsye, në nëntor 2020 ai krijoi një kompani administruese, Callisto Sporting SARL, e regjistruar në regjistrin e biznesit të Luksemburgut. Studimi i gjatë fokusohet veçanërisht tek “aksionet A2” brenda bordit drejtues të Callisto. Vlera e tyre është vetëm e ligjshme dhe të lejon të ushtrosh të drejtën e vetos, por këto “aksione A2” lidhin edhe Callisto-n, pra Lille-n, me dy kompani të regjistruara me emrin “Birch International I LLC” dhe “Birch Associates I LLC”. ”, Lidhur me Elliott.

Në thelb, sipas rindërtimit të L’Equipe, do të mbetej ende një ndikim nga Elliott te Lille edhe pas shitjes nga Gerard Lopez në fondin Merlyn brenda të cilit, sipas gazetës, do të ishte edhe Gordon Singer (djali i Paul , themeluesi i fondit Elliott). Ndërkohë, Elliott mbetet kreditor i Lille, pas një huazimi prej 50 milionë euro te bere ndaj Lopez.

Situata – nënvizon L’Equipe – ka bërë që UEFA të interesohet nga afër për situatën e Lille dhe Milanit, të cilat Elliott i ka në pronësi që nga viti 2018. Në 2020/21 organi qeverisës i futbollit evropian autorizoi dy klubet të marrin pjesë në Europa League, kompeticion gjatë të cilit u takuan edhe në fazën e grupeve. Këtë sezon të dy klubet kanë luajtur në Champions League.

E kontaktuar nga gazeta franceze, UEFA kujtoi se asnjëherë nuk kishte komentuar publikisht për situatat specifike të klubeve, por megjithatë kujtoi se “të gjitha klubet e përfshira në garat e UEFA-s monitorohen nga organet kompetente”.

UEFA kerkon te mesoje me shume dhe per transferime futbollistesh ndersa gjithashtu mund te perfundojne nen lupe transferimi i Leao-s te Milani dhe ai i Maignan, me nje kosto shume te ulet. Por se shpejti sipas L’Equipe do te ndodhe e njejta gje me Botman dhe Renato Sanches ndoshta.

Nje hetim ky i UEFA-s per te kuptuar nese Elliott vertet eshte duke e perdorur si klub satelit Lille apo thjesht jane marreveshje sportive. Ceferin eshte interesuar per ceshtjen ne fjale ndersa gjate mbledhjeve te Fair Play Financiar do te shihen edhe raportet e bilanceve.