Sa është paga mesatare në Zvicër?

Shifrat e reja zyrtare hedhin dritë mbi sa fitojnë zviceranët mesatarisht në profesione të ndryshme.Një raport, i përgatitur nga Zyra Federale e Statistikave të Zvicrës, tregon se sa fitojnë mesatarisht njerëzit në profesionet kryesore, njofton albinfo.ch.

Shifrat tregojnë një ndryshim të madh midis mesatareve në profesione të ndryshme në Zvicër.Me një të ardhur mesatare mujore bruto prej 6,555 frangash (6,385 €, 5,358 £, 7008 USD), Zvicra ka disa nga pagat më të larta në botë.

Barra relativisht e ulët e taksave në Zvicër, veçanërisht në krahasim me vendet e tjera evropiane, çon në një pagë shumë të lartë.

Rreth një në dhjetë banorë zviceranë konsiderohen si ‘paga të ulëta’, që do të thotë se ata marrin në shtëpi më pak se dy të tretat e pagës mesatare çdo muaj (CHF4443).

Megjithatë, në përgjithësi, hendeku i pagave midis burrave dhe grave në Zvicër është zvogëluar me kalimin e kohës.Sa fitojnë mësuesit në Zvicër – dhe ku fitojnë më shumë?

Gratë fitojnë 10.8 për qind më pak se burrat, që krahasohet pozitivisht me hendekun prej 11.5 për qind në vitin 2018 dhe hendekun prej 12 për qind në vitin 2016, shkruan tutje albinfo.ch.

Arsyeja e burrave për hendekun është përqindja më e lartë e burrave në role menaxheriale se sa e grave. Burrat në këtë kategori fitojnë 16.8 për qind më shumë se femrat.

Sa janë pagat mesatare për punë të ndryshme në Zvicër?

Ndoshta çuditërisht, pagat mesatare në industrinë e financave janë më të lartat nga çdo sektor, me punonjësit e financave që fitojnë 10,211 CHF në muaj.

Punëtorët në sektorin farmaceutik fitojnë 10,040 CHF, të ndjekur nga 9,200 CHF për ata në IT.

Në fund të spektrit, punëtorët në hoteleri fitojnë 4479 CHF në muaj dhe ata në sektorin e shitjes me pakicë fitojnë 4997 CHF në muaj.

Kategoria e pagave më të ulëta në Zvicër është ‘sektori i shërbimeve personale’, i cili përfshin parukierët, estetistët dhe sipërmarrësit. Punëtorët në atë kategori fitojnë 4,211 CHF në muaj para tatimit.

Punët në mes të paketës me mesataret që pasqyrojnë mesataren kombëtare përfshijnë sektorin e kujdesit shëndetësor CHF6,821 dhe prodhimin (CHF7,141).

Sa i rëndësishëm është arsimimi në të ardhura në Zvicër?

Raporti theksoi gjithashtu përfitimin e arsimit të lartë për të fituar potencial, edhe për njerëzit në të njëjtën punë.

Punonjësit pa një rol menaxherial fitojnë mesatarisht 8,332 CHF nëse kanë përfunduar universitetin, por do të fitojnë një mesatare prej 7,994 CHF nëse kanë një kualifikim të shkencave të aplikuara në universitet.

Punonjësit që kanë përfunduar një stazh fitojnë mesatarisht 5,863 CHF, ndërsa ata me formim profesional fitojnë 7,501.

Në cilën pjesë të Zvicrës mund të fitosh më shumë?

Shifrat theksuan gjithashtu ndryshimin midis pjesëve të ndryshme të vendit kur bëhet fjalë për pagat.

Röstigraben: Pengesa e padukshme që ndan Zvicrën

Në Cyrih, shtytësi ekonomik i vendit, i cili kontribuon me një të pestën e PBB-së kombëtare, paga mesatare është 7,113 CHF, shumë mbi mesataren kombëtare.

Shifra përkatëse në kantonin jugor të Ticino është 5,546 CHF në muaj. /Albinfo.ch