Refuzoi të drejtonte dyqanin e rrobave të babait të tij, sot ka pasuri 100 mld dollarë!

Pas një vlere neto në rritje gjatë dy viteve të fundit, manjati indian i infrastrukturës Gautam Adani i është bashkuar klubit global të atyre me një pasuri prej më shumë se 100 miliardë dollarësh. Duke iu bashkuar kështu tetë manjatëve të tjerë te kesaj renditje, duke përfshirë Elon Musk, Jeff Bezos dhe Bill Gates, dhe duke u bërë, në mbyllje të shkëmbimit të hënën (dhe pa marrë parasysh inflacionin), miliarderi më i pasur aziatik ndonjëherë – sipas Forbes.

I vetmi indian i pranishëm në këtë klub elitar, 59-vjeçari Adani, është themeluesi dhe presidenti i grupit Adani, një Holding aktiv në sektorin e portit dhe energjisë me gjashtë kompani të listuara në bursën indiane. Pasuria e tij kaloi 100 miliardë dollarë pasi u njoftua të premten se International Holding Co. e Abu Dhabi investoi 2 miliardë dollarë në tre nga kompanitë e saj të energjisë së gjelbër: Adani Green Energy, Adani Transmission dhe Adani Enterprises.

IHC kryesohet nga Sheikh Tahnoun bin Zayed Al Nahyan, këshilltar për sigurinë kombëtare në Emiratet e Bashkuara Arabe dhe vëllai i princit të kurorës së vendit, Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan.

Pas njoftimit, aksionet në Adani Green Energy, një kompani e energjisë së rinovueshme në të cilën Adani mban një aksion prej më shumë se 60%, u rritën me afro 25%. Adan Transmission dhe Adani Enterprises, pronat e tjera më të rëndësishme të saj, gjithashtu performuan mirë, të cilat panë rritje përkatësisht prej 11% dhe 3%. Nga e hëna pasdite, pra, sipas renditjes së miliarderëve në kohë reale të Forbes, Adani krenohet me asete prej 122 miliardë dollarësh.

Një shifër që e bën atë më të pasurin në Azi dhe njeriun e gjashtë më të pasur në botë. Ambani’s ishte një ngritje e vërtetë në krye. Udhëtimi i tij sipërmarrës filloi në vitin 1988 kur ai filloi një kompani eksporti mallrash pasi braktisi universitetin dhe refuzoi të merrte drejtimin e dyqanit të rrobave të babait të tij.

Pronari i portit më të madh të Indisë, i vendosur në shtetin e tij të lindjes, Gujarat, ai së pari iu bashkua klubit të miliarderëve në vitin 2008, me një vlerë neto të vlerësuar prej 9.3 miliardë dollarë. Por me të vërtetë filloi ngjitjen e saj pas fillimit të pandemisë, pasi kishte nisur një politikë shumë ekspansioniste ndaj botës së energjisë së rinovueshme, mediave, aeroporteve dhe më shumë.

Adani tha gjithashtu se planifikon të bëhet prodhuesi më i madh në botë i energjisë së gjelbër, me synimin për të investuar deri në 70 miliardë dollarë në projekte të energjisë së rinovueshme. Pasuria e Adanit u rrit nga 8.9 miliardë dollarë në 50.5 miliardë dollarë në prill 2021, kur Forbes publikoi renditjen vjetore të miliarderëve më të pasur në botë për atë vit.