Pemë që nuk duhet të rriten pranë shtëpisë tuaj sepse sjellin teIashe dhe mjerim

Njerëzit besojnë se çdo bimë që keni në oborrin tuaj ka një kuptim. Feja e bimëve dhe pemëve ishte shumë e zhvilluar në të kaluarën.
Shumë gjëra nga ajo kohë kanë mbetur edhe sot.
Hidhini një sy dhjetë bimëve të shenjta dhe kuptimin e tyre:

Akacie
Akacia nuk është një pemë e mirë dhe për këtë arsye nuk duhet të jetë afër shtëpisë. Më parë quhej nerod (pa fruta), dhe transplantimi i akacies konsiderohet sakrilegj.

Bor
Pisha është një pemë tipike hije nëse rritet vetëm ose afër. Nëse është mbjellë qëllimisht në një vend të rëndësishëm, ose nëse është mbjellë nga një njeri (mbret) i rëndësishëm, atëherë bëhet i rëndësishëm dhe njerëzit mblidhen këtu dhe ngrihen në një vend kulti.

Mështekna
Nga degët e saj bënin fshesa. Mështekna është një pemë skëterre sepse Shpëtimtari rrihte me degë thupër. Nga lëvorja e thatë e thuprës bëhen pishtarë të vërtetë, të cilët ndizen në ditën e Shën Gjonit ose ditën e Shën Pjetrit. Në fillim të pranverës, pini lëng të trashë thupër, i cili pihet në vend të ujit.

Shelg
Shelgu në besime dhe në fe zë një vend të rëndësishëm. Degët e shelgut godasin fëmijët dhe të rriturit të shtunën e Llazarit dhe thonë: “Rritet si shelgu”. Shkopi i murrizit besohej të ishte mjeti më i fuqishëm kundër vampirëve dhe demonëve të këqij. Lulja dhe fruti i murrizit në mjekësinë popullore përdoret për trajtimin e zemrës.

Druri i qenit
Druri i qenit është një pemë që lulëzon së pari në pranverë dhe fruti i fundit i pjekur në vjeshtë. Druri i qenit lidhet me shëndetin dhe bëhet hirrë, futet në bukë për Krishtlindje, bëhen rituale për të shëndoshët. Epifania u jepet fëmijëve që të hanë lule të qenit për të qenë të shëndetshëm.

Mani
E errëta vjen nga Azia e Vogël dhe e bardha nga Kina. Të dyja speciet kanë veti shëruese dhe ushqyese. Nuk është mirë për shtëpinë nëse rrënjët e pemës shkojnë poshtë shtëpisë, sepse e gjithë shtëpia do të v desë dhe do të shkatërrohet. Njollat ​​e mëdha të manit pranë shtëpisë nënkuptojnë se ajo ka kohë që është braktisur.

Molla
Borziloku jepet për aromë dhe një mollë për mëshirë. Molla është simbol i miqësisë dhe dashurisë për të afërmin dhe shpesh vishet si dhuratë. Para festës së Shën Pjetrit, gratë nuk duhet të hanë mollë, që të mos u rriten mollët në fyt, si burrat. Mbjellja dhe shartimi i llojeve të ndryshme të mollëve (të lehta, aromatike, të tharta) nënkuptonte detyrë dhe nder. Kush nuk ka mbjellë fruta, as nuk duhet t’i presë. Molla është pjesë përbërëse e zakoneve të dasmës dhe fetare.

Linden
Linden është një pemë e shenjtë për sllavët. Lindja mbillet larg shtëpisë (të paktën 100 metra) dhe freskon mjedisin me lule aromatike dhe u jep bletëve pjalm të mirë, dhe ato japin mjaltë bliri që është lënda e parë kryesore për prodhimin e mjaltit.

Qymyri i Linden pastron ujin dhe pastron në mënyrë perfekte dhëmbët dhe mishrat e dhëmbëve.

Arre

Kur të shpërthejë Shën Elia, arrat do të mbushen me krimba. Arrat janë pjesë e pandashme e dekorimit të tryezës së Krishtlindjeve dhe Pashkëve. Nga frutat e grira imët u përdor gjalpi (10 kg arra për 1 litër vaj). Arra nuk është e mirë për t’u mbjellë pranë shtëpisë, si për shkak të rrënjëve, ashtu edhe për shkak të hijes që bie në shtëpi. Nuk është mirë të ulesh nën hijen e arrës. Nëse ka një arrë ose manit, të gjithë në shtëpi v desin.