NATO plan sekret kundër boshtit Kinë-Rusi, riαrmatimi masiv i Japonisë dhe kufij të rinj të

Ar matosja e Ukrainës dhe krijimi i një “NATO-je botërore” janë dy përgjigjet e menjëhershme ndaj pushtimit rus. Në dritën e kësaj, Sekretari i Përgjithshëm, norvegjezi Jens Stoltenberg , u paraqiti ministrave të Jashtëm një “non paper” (një dokument jozyrtar dhe shumë konfidencial) i cili rivizaton kufijtë dhe objektivat e Aleancës. Lu fta, shpjegoi ai në Bruksel mund të zgjasë me muaj, madje edhe vite.

“Ne duhet të jemi gati për një konfrontim të gjatë”, tha ai. Për këtë Shtetet e Bashkuara kanë vendosur të rrisin dërgesat për ar më në Ukrainë. Sekretari amerikan i Shtetit Blinken, siç kujton Repubblica, pranoi se “ne do të japim dhjetë sisteme antitank për çdo tank rus”.

Edhe në ish-bllokun sovjetik (duke filluar nga Baltiku, Polonia dhe Rumania) transferimet e mjeteve dhe trupave do të rriten në praninë e pothuajse 250,000 ushtarëve, saktësisht dyfishi i atyre që Putin dërgoi për të pushtuar Ukrainën. Por jo vetëm. Në fakt, NATO mendon për kufijtë e saj. Finlanda dhe Suedia duhet të vendosin nëse do të kërkojnë apo jo anëtarësimin.

Nëse e bëjnë këtë, duke qenë partnerë shumë të ngushtë të NATO-s dhe tashmë duke respektuar standardet tona, procesi do të përshpejtohet. Duhen ndryshime për Aleancën. Prandaj është nevoja për të parë në lindje”, shkruan Repubblica. Për një “rivalitet sistematik me Kinën”. Qeveria e Tokios është gjithashtu absolutisht e re. Japonia planifikon të forcojë aftësitë mbrojtëse “në mënyrë drastike” kundër zhvillimeve ushtarake të Kinës dhe Koresë së Veriut, për herë të parë pas Lu ftës së Dytë Botërore. “Pjesëmarrja në këtë linjë”, nënvizoi Stoltenberg, tregon partneritetin e fortë me Japoninë”.

Putini do ta testojë NATO-n me një lu ftë të gjatë në Ukrainë
Një lu ftë e gjatë do të sigurojë gjithashtu një provë rraskapitëse të unitetit të NATO-s, pas vendosmërisë çuditërisht të fortë të treguar nga aleanca perëndimore. Ai gjithashtu do të ruante një përplasje të dytë të zgjatur gjeopolitike midis Moskës dhe Perëndimit. Putin do të kërkojë konflikte për ndarje të reja midis partnerëve të NATO-s. “Pjesa e parë e lu ftës mbaroi dhe Putini humbi pjesën e parë të lu ftës”, tha Steve Hall, një ish-shefi i operacioneve të CIA-s në Rusi, për CNN ditën e djeshme. “Unë mendoj se ne do të jemi në këtë situtatë për një afat të gjatë dhe mendoj se kjo do të jetë një lu ftë e rëndë. Do të jetë shumë e vështirë për Ukrainën.” Joe Biden tha se lu fta do të vazhdojë gjatë. “Kjo lu ftë mund të vazhdojë për një kohë të gjatë, por Shtetet e Bashkuara do të vazhdojnë të qëndrojnë me Ukrainën dhe popullin ukrainas në lu ftën për liri”, tha Biden.