Mjekja shqiptare në Gjermani: Ketu paga minimale nga 4800-6000 euro, pacientet na japin lule si dhurata

Mjekja e njohur Aurora Dollemberg, lidhur me situaten e fundit ne vendin tone u shpreh se ishte kundër arrestimit të dy mjekëve në Shqipëri. Duke bërë krahasimin me Gjermaninë, aty ku ajo ushtron profesionin e saj, u shpreh se atje nuk mund të ndodhë një gjë e tillë.

“Nuk ka asnjë lloj vendi që të vendosin që një mjek të arrestohet pa u vërtetuar telefonatat. Në Gjermani apo në vendet e tjera evropiane, duhet të kesh vrarë një pacient, duhet të vërtetohet se e ke vrarë me vetëdije që të arrestohet. Nuk arrij të kuptoj se vetëm me të dhëna telefonike, në Shqipëri arrestohen dy mjekë”, tha mjekja e njohur.

Gjithashtu ajo tregoi edhe arsyen se pse është larguar nga Shqipëria, aty ku i kërkuan para për një vend pune.

“Një individ nuk mund të ndryshojë sistemin, të detyron të bëhesh si ato ose të largohesh. E ndershmja e departamentit i bije që të jesh edhe spiune. Kam tentuar që të punoj në Shqipëri dhe më kanë kërkuar lek. E prandaj vendosa që të largohesha. Pacientja ta fut në përparëse atë 2 mij lekësh, dhe doktori nuk thotë jo duke qenë se punojnë 24 orë dhe kanë një rrogë të ulët”, tha Dollemberg.

Më pas kjo e fundit shtoi se tani ajo ka një klinikë private në Gjermani, por ka punuar edhe 8 vjet në privat.

“Edhe në Gjermani bëjnë dhurata të tipit një tufë lule, ndonjë çokollatë apo ndonjë çantë dhe varëse. Pranohen. Pacienti të thotë faleminderit, ne e kemi për krenari kur na japin lule apo çokollata në sy të kolegëve”, rrëfeu mjekja.

Kjo e fundit gjithashtu tregoi se mjekët në Gjermani nuk janë më të paguarit, e si pasojë as gjermanët nuk e preferojnë si profesion.

“Rroga bruto edhe më fillestari që nuk ka eksperiencë, e ka nga 4800 deri në 6000 euro. Kjo është një pagesë mesatare dhe varet nga eksperienca. Por rrogën më të lartë e kanë avokatët dhe biznesmenët, dhe gjermanët nuk e preferojnë mjekësinë për pagat mesatare”, përfundoi Dollemberg.