Mjekët i thanë ke djegie urthi, 20 vjeçarja “M’u përmbуѕ jeta kur zbulova kanсerin e rëndë”

Një studente, e cila ishte diagnostikuar me “urth të shkaktuar nga pijet alkoolike”, u tmerrua kur zbuloi se në të vërtetë kishte një kancer të pashërueshëm. “Fjalë për fjalë më ka kthyer jetën përmbys”, tha Georgia Ford, 20 vjeçe, për diagnozën e gabuar që shkoi tme rrësisht keq. “Unë kam kaluar nga një studente universiteti brenda pak javësh në të qenit në spital si paciente me kancer”.

20-vjeçarja vuan nga një lloj ka nceri i rrallë i quajtur karcinoma papilare e qelizave renale – e cila përfshin një tumor që rrjedh nga veshkat e saj që ka metastazuar në mushkëri, mëlçi, nyjet limfatike dhe kocka. Ford fillimisht shkoi te mjeku pasi u ndje keq nga urthi, një simptomë e refluksit acid, ku ai pyeti për zakonet e saj të të pirit.

“Ata thanë: ‘A pi shumë?’ dhe unë thashë, ‘Po, sigurisht që po, kështu që më dhanë këto tableta mbrojtëse të mukozës së stomakut”, – kujton Ford, e cila ka studiuar për drejtësi. Ajo u bë dyshuese për diagnozën e mjekut kur erdhi në shtëpi, megjithëse nuk piu gjatë qëndrimit të saj, simptomat e saj vazhduan.

Kur pilulat nuk ia dolën mbanë, mjekët e shoqëruan shqetësimin e saj me një dhimbje tjetër, jo shqetësuese në lidhje me dhimbjen e shpinës që ajo kishte përjetuar që nga gushti i vitit 2020. Më pas e diagnostikuan gabimisht si spazma muskulore.

Ford më vonë e kuptoi se nuk ishte kështu. Në tetor të vitit 2021, dhimbja e saj në pjesën e poshtme të shpinës filloi përsëri, “qartësisht në fund” një shenjë e problemeve me veshkat, tha ajo. Dhimbjet ishin aq të forta, sa mezi mundi të shtrihej.

Por “simptoma kryesore”, vuri në dukje Ford, ishte një kollë aq e fortë sa e linte pa frymë i shkaktonte të vjella. “Jam kollitur aq shumë sa do të përfundoja të duke vjellë”, – tha pacientja. “Atëherë fillova të humbas peshë sepse nuk po e mbaja ushqimin”.

Pavarësisht nga një mori simptomash alarmante, mjekët ende nuk besonin se studentja e drejtësisë kishte një gjendje të rëndë. “Unë shkova te mjeku im i përgjithshëm për të disatën herë”, – tha Ford. “Sa herë që do të provonim diçka të re dhe nuk do të funksiononte, unë kthehesha dhe do të provonim diçka tjetër”.

Ajo shtoi, “Ata në thelb thanë se kjo ishte e gjitha në kokën time dhe nuk isha fare e sëmurë. Unë thashë: “Nuk arrij të besoj se kam kaq shumë simptoma të rënda dhe gjithçka është në kokën time”.

Përfundimisht Ford shkoi në urgjencë, pasi kolla e saj u bë aq e rëndë saqë e kishte shumë të vështirë të ecte në distanca të gjata ose të ngjiste shkallët. Ajo madje filloi të nxirrte gjak kur kollitej. Dhe ndërsa u gjetën “njolla të turbullta” në mushkëritë e saj, mjekët e siguruan Ford se nuk ishte “asgjë kërcënuese për jetën”, tha ajo.

Megjithatë, ajo u referua për tre muaj te ekspertët e frymëmarrjes edhe pse gjendja e saj u përkeqësua me shpejtësi, me humbjen e më shumë se 20 kilogramëve. E mbetur pa vend tjetër për t’u kthyer, Ford rezervoi një takim me një mjek privat në nëntor të vitit 2021, i cili përfundimisht e diagnostikoi atë me PRCC.

“Ka shumë pak raste në jetën time kur kam mbetur pa fjalë … fjalët thjesht më shmangën plotësisht,” tha Ford për momentin kur mësoi diagnozën e saj. “Është një trishtim dërrmues”. Në përpjekje për të frenuar kancerin, pacientja filloi imunoterapinë, duke përfshirë tabletat ditore dhe trajtimin intravenoz (IV). Ajo gjithashtu merr furnizues portativë oksigjeni sa herë që del jashtë dhe përdor një tub oksigjeni gjatë natës për të ndihmuar frymëmarrjen e saj.

Ford thotë se qëllimi i saj është të “jetojë normalisht” dhe të ndihet mjaftueshëm mirë për të rifilluar studimet e saj për drejtësi në shtator. Ajo gjithashtu ka nisur një mbledhje fondesh GoFundMe duke përfituar dy bamirësi të dedikuara për të luftuar PRCC.

Pavarësisht këndvështrimit të saj pozitiv, Ford thotë se i shkon në mendje nëse gjendja e saj do të ishte më e lehtë nëse mjekët do ta kishin zubkuar me herët sëmundjen. Ford tani shpreson ta përdorë sprovën e saj si një shembull paralajmërues, duke theksuar rreziqet e mosdëgjimit të trupit të dikujt. “Nëse mendoni se diçka nuk është në rregull, duhet të këmbëngulni deri në fund”, – tha ajo.