lIuzioni optik që manipuIon trurin tonë. Provojeni ndikimin te sytë

Një iluzion optik mahnitës mund ta mash trojë trurin që të mendojë se një vrimë e zezë statike po zgjerohet.

Ky iluzion, i cili është i ri për shkencën, është krijuar nga profesor Akiyoshi Kitaoka, një psikolog në Universitetin Ritsumeikan në Kobe, Japoni.

Në teste, 86 për qind e vullnetarëve e perceptuan vrimën e zezë të zgjerohej, sikur të lëvizte në një mjedis të errët si një tunel, ose duke rënë në një vrimë.

Imazhi është aq i mirë në mashtrimin e trurit tonë sa që shkakton zgjerimin e bebëzave, ashtu siç do të ndodhte nëse do të lëviznim vërtet në një zonë të errët.

Sipas studiuesve, ndërsa njerëzit shohin imazhin, bebëza ka tendencë të zgjerohet (të bëhet më e madhe) si një mënyrë për të lejuar më shumë dritë.

Iluzioni gjithashtu ndodh pavarësisht nga madhësia e imazhit, edhe nëse është shumë i vogël, dhe gjithashtu nëse është me ngjyrë të ndryshme.

Ndërsa iluzioni Asahi ka një qendër që duket më i ndritshëm se sfondi i tij i bardhë, edhe pse është i bardhë kudo.

Për të testuar efektivitetin e imazhit të ri, studiuesit rekrutuan 50 njerëz me vizion të shëndetshëm midis moshës 18 dhe 41 vjeç. Të gjithë vullnetarëve iu shfaq imazhi, si dhe disa variacione të imazhit me ngjyra të ndryshme, për disa sekonda në ekranin e kompjuterit.

Studiuesit zbuluan se iluzioni ishte më efektiv kur vrima ishte e zezë – vetëm 14 për qind e pjesëmarrësve nuk e perceptuan iluzionin në këtë rast.

Studiuesit zbuluan gjithashtu se vrimat e zeza nxisnin zgjerime të forta reflekse të bebës së pjesëmarrësve, ndërsa vrimat me ngjyra i shtynin bebëzat e tyre të ngushtoheshin.