Lajm i fundit: Anijet e NATO-s hyjnë në Detin Baltik

Anijet e grupit të parë të përhershëm të veprimit ndaj minave detare të NATO-s kanë hyrë në Detin Baltik dhe do të marrin pjesë në stërvitje me aleatët dhe vendet partnere fqinje.

Lajmi u bë i ditur nga Shtabi i Përgjithshëm të Forcave të Mbrojtjes së Estonisë.

“Anijet e grupit të parë të përhershëm të minave detare të NATO-s SNMG1 kanë hyrë në Detin Baltik. Grupi përbëhet nga pesë anije”, thuhet në njoftim, përcjell Albanian Post.

Disa nga anijet lundruan në Detin Baltik të enjten, ndërsa pjesa tjetër e anijeve do të mbërrijnë në Talin të premten.

Theksohet se, detyra kryesore e grupit është të demonstrojë praninë e aleatëve në rajonin e Detit Baltik dhe të kryejë stërvitje të përbashkëta me Marinën e Estonisë.

Sipas komandantit të Marinës së Estonisë, Jurij Sask, javën e ardhshme planifikohet të fillojë stërvitjet me marinsat estonezë dhe do të praktikohet vendosja dhe zbulimi i minave.

Anijet që vijnë do të kryejnë operacione rutinë dhe trajnime në Detin Baltik së bashku me vendet partnere fqinje dhe vendet aleate.

Aleanca ushtarake e Atlantikut të Veriut vendos rregullisht forca detare në Detin Baltik për të ruajtur një aftësi të besueshme dhe efektive mbrojtëse në përputhje me detyrimet e traktatit.

“Stërvitje të përbashkëta nga pala estoneze do të zhvillohen gjithashtu për vendosjen dhe zbulimin e minave. E gjithë kjo falë financimit të shtetit. Ne praktikojmë mbrojtje ushtarake si në ajër ashtu edhe në det. Kjo është një praktikë mjaft e zakonshme për vendet e NATO-s”, shpjegoi Saska.

Anijet e NATO-s do të qëndrojnë në terminalin e vjetër të lundrimit për të paktën një javë, dhe javën e ardhshme ato do të zëvendësohen nga një grup tjetër i forcave detare të aleancës.