Ky është Aeroplani Amerikan qe po ia fυt frιkën në palcë Putinit, ka nisur dhe s’mund ta ndalë asgjë

Sivjet, pra gjatë vitit 2022, F-35 Joint Strike Fighter i Pentagonit pritet të operojë me një sistem kompjuterik të avancuar në bord që synon të sigurojë funksionalitet optimal, të përmirësojë mirëmbajtjen dhe qëndrueshmërinë duke parashikuar pikat e dështimit, të monitorojë sistemet e avionëve dhe të ndihmojë në organizimin e të dhënave.

Gjithsejt 2450 aeroplanë F35 dp të prodhohen, ndërsa qindra nga ta do të blehen nga aleatët e Amerikës. Vetëm sivjet, buxheti do të jetë gati 10 miliardë dollarë vetëm nga SHBA. Ndërkohë, këtë program janë duke e financuar edhe tetë vende aleate, anëtare të NATO’s

Për avionin F-35, ka shumë më tepër rëndësi sesa armët e tij, karakteristikat e fshehta dhe aftësia Iuftarake; Logjistika, mbështetja dhe faktorët e mirëmbajtjes të bazuar në kushte janë gjithashtu të një rëndësie kritike. Kjo shpjegon pse avioni tani po përmirësohet me një sistem të ri kompjuterik të avancuar për të zëvendësuar Sistemin e tij të Informacionit të Logjistikës Autonom (ALIS) me një sistem të ri, më të aftë të quajtur Rrjeti i Integruar i të Dhënave Operacionale (ODIN).

ODIN, i konsideruar si një përmirësim pasues i sistemit ALIS ndonjëherë të sfiduar teknikisht, është planifikuar të jetë plotësisht funksional këtë vit. Ndryshe nga paraardhësi i tij ALIS, ODIN mund të mos jetë i konfiguruar ngushtë për të kryer thjesht funksione mirëmbajtjeje, por gjithashtu mund të ndikojë dhe përmirësojë përpunimin, menaxhimin dhe transmetimin e informacionit të avionit.

ODIN është projektuar për të parashikuar dështimet e mundshme shumë përpara se të shfaqen keqfunksionimet për të ruajtur sigurinë dhe mbijetesën e avionit dhe gjithashtu për të thjeshtuar procesin e riparimit dhe mirëmbajtjes duke ecur përpara kurbës.