E FUNDIT/ Çfarë po ndodh? NATO zbarkon në Maqedoninë e Veriut!

Forcat e NATO-s janë dislokuar në Maqedoninë e Veriut, ku do të stërviten për vendosur gjatë kufijve lindore të aleancës.

Gati 10,000 ushtarë nga 19 vende po marrin pjesë në stërvitjet e NATO-s “Reagimi i Shpejtë”, që po mbahen në pesë zona të veçanta që shtrihen nga Norvegjia në Maqedoninë e Veriut, anëtari më i ri i aleancës.

“Unë mendoj se është një demonstrim fantastik i asaj që ne mund të bëjmë si aleancë dhe aftësisë sonë për të projektuar fuqinë luftarake nëse kërkohet ta bëjmë këtë dhe sa shpejt mund ta bëjmë atë,” Gjeneral Major Peter B. Andrysiak, Zëvendës Komandanti i Përgjithshëm i Ushtrisë Amerikane. për Evropën dhe Afrikën, u tha gazetarëve pas një ekspozite një orëshe në Maqedoninë e Veriut.

Gjatë 10 ditëve të fundit, rreth 4600 ushtarë nga Shqipëria, Franca, Greqia, Italia, Maqedonia e Veriut, Mali i Zi, Britania e Madhe dhe SHBA kanë marrë pjesë në stërvitje, të cilat kanë përfshirë kërcime me parashutë në disa lokacione anembanë vendit.

Maqedonia e Veriut u bashkua zyrtarisht në NATO në mars 2020. Vendi i vogël ballkanik me 1.8 milionë banorë ka një ushtri aktive prej rreth 8,000 personeli.