E bujshme! Turqia nuk do të marrë më kurrë pjesë në Eurovizion, zbulohet çfarë qëndron pas këtij vendimi drastik

Pse autoritetet kanë hequr dorë nga pjesëmarrja në festival dhe nuk kanë ndërmend t’i rikthehen atij? Konkursi i Eurovizionit është i hapur për përfaqësuesit e shteteve anëtare të Këshillit të Evropës dhe ata në Zonën Evropiane.

Prandaj, pjesëmarrja në Eurovizion nuk varet nga pozicioni i një vendi të caktuar.

Sipas mediave të huaja, përfaqësuesit e Turqisë kanë performuar 34 herë në Eurovizion, 33 prej të cilave kanë hyrë në finale. Por le të fillojmë nga e para. Anatolia iu bashkua konkursit gjatë finales jubilare, të 20-të në 1975, të organizuar në Stokholm.

Semiha Janki performoi në skenën suedeze me këngën “Seninle bir dakika”, e cila zuri vendin e fundit, të 19-të.

Që nga momenti i anëtarësimit, TV publik TRT organizon kualifikimet kombëtare, Turqia ka hequr dorë nga pjesëmarrja në Eurovizion për dy vitet e ardhshme. Sipas autoriteteve turke, organizimi i konkursit ndryshon nga vlerat turke.

Gazetarët turq, nga ana tjetër, mendojnë se arsyeja kryesore është intoleranca e qeverisë ndaj komunitetit LGBT. Disa vite më vonë, drejtori i televizionit kombëtar, Ibrahim Eren, deklaroi se shfaqjet e artistëve si Konchita Ëurst nuk mund të shfaqen në Turqi.

“Si transmetues publik, ne nuk jemi në gjendje të transmetojmë drejtpërdrejt në orën 21:00 kur fëmijët janë ende zgjuar një ngjarje gjatë së cilës një austriak me mjekër vesh një fustan,” tha Eren.
Arsyeja supozohej të ishte presioni i shteteve arabe, të cilat kundërshtuan pjesëmarrjen e një vendi mysliman në aktivitetin e organizuar në Izrael. Kur Khan Bonomo performoi në konkurs në vitin 2012 me këngën “Love me Back”, askush nuk e imagjinonte se do të ishte performanca e fundit në historinë e Eurovizionit turk.