Diplomati serb zbulon negociatat sekrete me SHBA për Kosovën: Shansi i madh që humbëm

Kutlesic, i cili ishte praktikisht i ngarkuar me kryerjen e negociatave të fshehta për të ardhmen ligjore të Kosovës dhe rritjen e autonomisë nga pala serbe, foli për herë të parë për këto ngjarje për Nedeljnik. Ai tregon detaje nga ajo periudhë e trazuar në të cilën u vulos e ardhmja e Kosovës.

“Një vit para Rambujesë, në Beograd, në fshehtësi absolute, ne filluam bisedime me Amerikanët për Kosovën. Vetëm katër njerëz e dinë për këtë. Në një atmosferë shumë të mirë dhe konstruktive, Jim O’Brien, këshilltari special i Madeleine Albright dhe një nga njerëzit e tij më të besuar, erdhi në shkurt të vitit 1998.

Ai qëndroi në Beograd vazhdimisht nga shkurti deri në maj të vitit 1998 dhe ne të dy punonim për një tekst që duhej të zgjidhte statusin e Kosovës. Ne punuam ngadalë, nuk kishim afate të caktuara. Më duhet të them se ai është një avokat i lartë….Deri më 1 korrik, kishim vetëm fillimin e marrëveshjes dhe biseduam për konturet e tekstit përfundimtar. Puna jonë shkoi në drejtim të zgjerimit të autonomisë së Kosovës.

Pastaj erdhën pushimet, Xhimi u kthye në Shtetet e Bashkuara me një marrëveshje për të vazhduar në gusht. Sidoqoftë, kjo nuk ndodhi kurrë, sepse ndodhi diçka në terren që ende nuk e di, por diçka që shkat ërroi atmosferën e mirë të ne dhe amerikanëve dhe ndaloi së funksionuari. Që atëherë, nuk ka pasur asnjë bashkëpunim dhe puna ndalet deri në Rambuje” – zbulon Kutleutiš