Çfarë do të bëhet me 50 milionë eurot e dëmtuara nga përmbytjet në Gjermani?

Mbi 50 milionë euro janë dëmtuar pas përmbytjeve v.d.e.k.j.e.p.r.u..r.ëse që goditën një pjesë të Gjermanisë, në muajin korrik. Por, çfarë do të bëhet me paratë e dëmtuara?

Banka Qendrore e Gjermanisë ka njoftuar se paratë e dëmtuara do të thahen, përpunohen dhe më pas shkatërrohen në një qendër në Mainz, që analizon paratë e falsifikuara dhe të dëmtuara.

Banka tha se qendra zakonisht merr fatura të dëmtuara në vlerë prej 40 milionë euro në vit. Këtë vit, ai mori kartëmonedha me vlerë 51 milionë euro nga zonat e goditura nga përmbytjet në Gjermaninë perëndimore midis mesit të korrikut dhe fundit të gushtit.

Gjermanët ende kanë tendencë të përdorin para më shumë se njerëzit në shumë vende të tjera evropiane.

Pasi të jenë tharë, shënimet e dëmtuara rrafshohen, verifikohen dhe numërohen. Bundesbank tha se ka blerë tharëse për të përballuar fluksin e parave të pista, duke vënë në dukje se është e rëndësishme të përpunoni shënimet e njomura shpejt para se të grumbullohen së bashku dhe të bëhen po aq të forta sa betoni.

Ndryshe, më shumë se 180 njerëz vd.i.q.ë.n. në Gjermani dhe qindra të tjerë u plagosën nga përmbytjet e 14-15 korrikut, të cilat gjithashtu morën jetë edhe në Belgjikë. Reshjet e dendura të shiut i shndërruan përrenjtë e vegjël në përrenj të furishëm, duke fshirë shtëpitë, urat dhe makinat./Express